Meet the maker

Toen ik slechts 14 jaar oud was deed ik mijn allereerste interview ooit. Ik mocht mijn overbuurman interviewen over zijn leven tijdens de Tweede Wereldoorlog. Als jonge tiener stelde ik vraag na vraag en luisterde ik met grote ogen naar zijn verhaal. Er ging letterlijk en figuurlijk een wereld voor mij open. Zodra ik begon met typen, vloeide het verhaal er binnen no time uit. Ik had als kind al veel verhalen geschreven, maar dat bleef altijd fictief. Deze keer werd het echt. En zo voelde het ook. ‘’Hier moet je echt meer mee doen, Nien,’’ zei een vriendin vervolgens. Niet eerder voelde ik zoveel zekerheid over mijn toekomst… Ik moest en zou journalist worden.

Sinds januari 2020 heb ik mijn bachelor journalistiek op zak. Op mijn opleiding ben ik een echte duizendpoot geworden. Ik wilde niet langer meer overal van proeven, maar ik kreeg de smaak te pakken. Van diepgaande empathische interviews tot controversiële en bloedeerlijke columns en artikelen. Van schrijven tot filmen, fotograferen en interviewen: I want it all. En waarom kiezen voor één ding, als het ook allemaal kan?

Direct na het afstuderen besloot ik daarom, tegen alle verwachting in, het roer om te gooien. Geen vaste baan of permanente werkplek voor mij. Zzp’er it is! Ik vind het heerlijk dat mijn week er iedere keer anders uit ziet en dat ik voor verschillende platformen en doelgroepen aan de slag mag gaan. Het verfrist mijn creativiteit en daagt me uit om altijd weer het uiterste uit mijn kunnen te halen.

Nu ben ik benieuwd of de 14-jarige Nienke dit ooit had zien aankomen. Dat een onzeker, timide meisje dat altijd overal goedkeuring zocht, zou veranderen in een vrouw met zelfverzekerdheid en geen angst voor de toekomst. Oké, bijna geen angst, ik ben ook gewoon mens. Maar blijkbaar was daar maar één ding voor nodig: de drive om verhalen te maken en vertellen.

Random facts

Why so serious?! Als je me echt beter wilt kennen, moet je deze feitjes over mij weten:

  • In mijn huis vind je later minimaal één eend;
  • Ik doe vrijwel alles met een dekentje om;
  • Bovenaan mijn bucketlist staat: ‘koe knuffelen’ (zoek het op, je wordt niet teleurgesteld, beloofd);
  • Mijn favoriete seizoen is herfst;
  • Ik kijk stiekem graag naar true crime documentaires. The creepier, the better;
  • Ik ben een Groninger in hart en nieren en vind Groningen de mooiste stad van Nederland.