Portfolio

Binnen al mijn samenwerkingen heb ik al een hoop content gemaakt. Om het overzichtelijk te houden (en, laten we eerlijk wezen, ook een béétje op te scheppen) vind je hier een greep uit mijn werk. Wil je toch graag meer zien? Bezoek de websites van mijn samenwerkingen, of neem contact met mij op.

Aeden (transgender) en Reaven (non-binair) hebben een relatie: ‘’Ik vind het soms lastig te geloven dat God ons volledig accepteert’

Aeden en Reaven leerden elkaar kennen in de GSA-groep (Gender & Sexuality Alliance) op school en zijn sindsdien onafscheidelijk. Ze hebben een bijzondere relatie, want Aeden (18) is sinds een paar maanden uit de kast gekomen als transgender en Reaven (16) identificeert zich als ‘non-binair’, waarbij je je niet volledig man of vrouw voelt. Een duidelijk middelpunt in hun relatie is de steun die ze aan elkaar hebben.

Lees het artikel hier verder.

Dit artikel is onderdeel van de ‘Lovestories’ rubriek dat ik schrijf voor BEAM EO-jongeren. 

Check hier mijn andere artikelen voor BEAM

DOCUMENTAIRE: ‘Samen alleen’

Gezellige borrels en feestjes tot de zon op komt. Deadlines, tentamenstress en vrienden voor het leven: je studententijd is episch, toch? Hanze-studenten Justus en Marjan hebben genoeg vrienden, komen niks te kort qua bruisend sociaal leven en genieten van alles wat de stad Groningen te bieden heeft. En toch voelen ze zich eenzaam. In ‘Samen alleen’ doen zij open en eerlijk hun verhaal en vertelt Hanze-docent en onderzoeker Jisca Kuiper meer over het groeiende fenomeen ‘eenzaamheid onder studenten’.

Een documentaire door Nienke van der Wal voor HanzeMAG.

Check de documentaire bij HanzeMAG

Kraantje Pappie: ‘Zorg dat je als student niet alleen de Grote Markt hebt gezien’

Met zijn nummers als “050” en “Lil Craney”, wist ik dat er niemand geschikter was om de kersverse studenten klaar te stomen voor hun leven in Groningen. Afgelopen zomer sprak daarom Kraantje Pappie over zijn eigen studententijd en tips voor de ultieme Groningenervaring.

“Ik kan je verklappen, dat als je veel te lang over je opleiding doet, de mensen waar je het zo leuk mee had verdwijnen omdat zij hun studie wel afmaken. En geloof me, als je denkt dat je niet ‘nee’ kunt zeggen omdat je bang bent iets te missen: je mist niks. Want morgen is het allemaal exact hetzelfde. Maar wel tyfus leuk.”

Lees het artikel hier

Social media management voor Reis&Co

Als afwisseling op het ‘content-creërend-werk’ dat ik mag doen voor mijn verschillende opdrachtgevers, ben ik sinds december 2020 aan de slag gegaan als social media beheerder voor Reis&Co. Super leuk natuurlijk, gezien ik ook meerdere keren per maand een artikel voor het platform schrijf. Maar wat houdt het beheren van social media in? Dit gaat van het opstellen van een upload planning tot aan het maken van originele content. Eigenlijk alles wat je ziet op de social media kanalen van Reis&Co, plus alles wat er achter de schermen gebeurt, mag ik mij mee bezig houden. En daar geniet ik van!

Benieuwd hoe dat eruit ziet?

Check het Instagram account van Reis&Co hier.

Check het Facebook account van Reis&Co hier.

Ga naar de website van Reis&Co

Annegien is postmortaal visagist: ‘Je geeft nabestaanden een stukje herkenbaarheid terug’

Als je afscheid moet nemen van een dierbare, is het fijn als diegene er ook als zichzelf uitziet als hij of zij is overleden. Vaak heb je een bepaalde herinnering aan hoe iemand was en eruit zag, maar verdwijnt dit zodra diegene overlijdt. Annegien Dinkla, eigenaar van Huid & Haar, zorgt ervoor dat overledene weer hun identiteit terug krijgen. Annegien: ,,Het doel is niet om mensen blakend in de kist te leggen. Je mag best zien dat iemand overleden is.”

Artikel voor Mensenlinq.

Lees het artikel hier

Lydia Jansen schildert portretten: ‘Mijn moeder kon geen mooi portret van oma vinden, dus schilderde ik één’

Je trekt kastjes en fotoboeken open, op zoek naar die ene foto. De perfecte foto om je dierbare te herinneren. Maar je kunt niks vinden. Zoveel mooie herinneringen samen, maar geen foto die laat zien wie hij of zij écht was. Daar zag kunstenares Lydia Jansen een gat in de markt en begon ze met ‘Portretten van liefde’. Lydia: ,,Ik hoef niet iemands volledige verhaal te kennen om in mijn portretten te kunnen laten zien wie diegene was. Dat is de meerwaarde van kunst.’’

Artikel voor Mensenlinq.

Foto: Lydia Jansen

Lees het artikel hier

Daphne maakt interieursieraden van as: ‘Mijn oma hield van bloemen, dus ik verwerkte haar as in een vaasje’

Uitstrooien, begraven of op de schouw zetten: het zijn de meest voorkomende dingen die we doen met het as van een dierbare die overleden is. Maar dat kan ook anders, dacht Daphne Hagendoorn. En zo is een jaar geleden Blooming Ashes ontstaan: ,,Veel mensen zetten de urn uit het zicht, maar met de interieursieraden die ik maak krijgt iemand écht een mooi plekje in de woonkamer.’’

Artikel voor Mensenlinq.

Foto: Daphne Hagendoorn. 

Lees het artikel hier

COLUMN: ’Ik was boos dat ik het laatste gesprek met opa had verknald’

Muziek galmde uit de speaker van mijn telefoon. Mijn hoofd vol met studiestress en mijn buik vol met pasta. De zomervakantie was dichtbij en het warme weer kwam voorzichtig om de hoek kijken. Gefrustreerd om mijn gefaalde tentamen, onderbreekt mama m’n gedachten. ,,We gaan naar opa toe Nien, ga je ook even mee? Het gaat niet zo goed,” hoor ik uit het trapgat komen.

Een column voor Mensenlinq.

Lees het artikel hier

En de winnaar is… Nienke van der Wal!

Wat een eer was het om woensdagavond 23 september 2020 de prijs in ontvangst te nemen voor de beste afstudeerproductie van 2020. Met kop en schouders stak mijn productie, ‘De Ooggetuige’, boven de andere producties uit. Na een lovend juryrapport door NOS-verslaggever Kysia Hekster, kon mijn avond niet meer stuk. Bekijk het juryrapport en (een deel van) de prijsuitreiking hiernaast!

Benieuwd naar mijn afstudeerproductie ‘De Ooggetuige’? Deze is nog steeds online te bekijken.

Check het hier!

De Ooggetuige was te zien op Art & Design expositie PROTO!

Creëren om iets los te maken bij mensen: dat is een van mijn grootste doelen als journalist. Als ik ergens in geloof en de essentie voel van het verspreiden van een bepaalde boodschap, ga ik daar 100% voor. En dat heeft zijn vruchten afgeworpen, want een van mijn projecten is uitgekozen voor een online en offline tentoonstelling in Zwolle!

Van 26 juni tot en met 5 juli 20202 was mijn afstudeerproductie ‘De Ooggetuige’ te zien op de Art & Design expositie PROTO in de Grote Kerk in Zwolle. Maar hij is ook online te bezichtigen.

Check het hier

Vindicat-rector Floris Hamann: ‘Vanaf je inschrijving moet je jezelf verdedigen’

Terwijl de Martinitoren in volle glorie boven het zonovergoten dakterras van sociëteit Mutua Fides uitstijgt, steekt Floris Hamann, senatus rector van studentencorps Vindicat Atque Polit zijn volgende sigaret op. Zijn ogen half dichtgeknepen, glimlachend met de sigaret in zijn mondhoek: ‘Ik zeg maar zo: Een reputatie komt te voet en gaat te paard, en dat geldt voor Vindicat nu al tweehonderd jaar.’

Foto: Jasper Bolderdijk

Lees het artikel

Eline is kistdrager: ‘Ik vind het bijzonder dat ik iets kan bijdragen aan iemands uitvaart’

Bijbanen voor studenten in Groningen zijn er genoeg, maar toch besloot Eline Adema (25) voor een minder doorsnee baantje te gaan. Inmiddels is ze al anderhalf jaar kistdrager op uitvaarten in het Noorden: ,,Het wekt wel vaak verbazing op als mensen een team van vrouwelijke kistdragers op de uitvaart zien. Maar dat zorgt ook juist voor leuke reacties!’’

Foto: Axios Groningen

Lees het artikel

Volatile: ‘Ik wil mijn stempel drukken op hardcore’

Al twaalf jaar produceert Marco Couwenberg hardcore, maar pas sinds kort heeft hij zijn stijl echt gevonden. De Academie voor Popcultuur biedt hem de kans om fulltime met zijn grote passie bezig te zijn. ‘De vibe op de dansvloer is onbeschrijfelijk. Ik vind echt dat iedereen dat in zijn leven een keer moet hebben meegemaakt.’

Lees het artikel

AFSTUDEERPRODUCTIE: De Ooggetuige

Als afstudeerproductie ter afronding van mijn bachelor journalistiek aan Windesheim in Zwolle, maakte ik het interactieve, online platform: De Oogetuige. Een plek waar jij voor één keer zelf, door de ogen van de ooggetuigen, de Tweede Wereldoorlog kan meemaken. Deze afstudeerproductie leverde mij een 9,3 op en plaatste mij daarmee op de longlist van de beste afstudeerproducties in Zwolle van 2020!

Bekijk De Ooggetuige

Stop met die catcalls

Wat mannen wel niet naar het hoofd van vrouwen slingeren. Roos, op Instagram beter bekent als @catcallsofgrunn, verzamelt foute opmerkingen, zet ze op Instagram en schrijft ze op de stoep. Allemaal om ervoor te zorgen dat het stopt.

Lees het artikel

DOCUMENTAIRE: ‘Waarde leden’

Van ’s morgens vroeg op kantoor, tot ’s avonds laat in de kroeg. Ze geven een jaar van hun leven op en dat voor één doel: een waardig voorzitter zijn voor al hun waarde leden. Deze korte documentaire vertelt het verhaal van de voorzitters van drie studentenverenigingen in Groningen. Oscar Sotthewes, voorzitter van niet-traditionele vereniging A.S.V. Dizkartes, Anniek Ypenga, praeses (red. voorzitter) van christelijke vereniging Navigators Studentenvereniging Groningen (N.S.G.) en Beimen Vellinga, praeses van de roeivereniging A.G.S.R Gyas, vertellen hun verhaal.

Een korte documentaire door Nienke van der Wal voor HanzeMag

Potloodventers terroriseren studentes

Schennisplegers gebruiken meestal geen geweld, maar ze kunnen hun slachtoffers tot wanhoop drijven. De potloodventer die Verena en haar huisgenoten lastigviel, moet boeten en betalen. Dat helpt, maar hij spookt nog wel door Verena’s hoofd.

Lees het artikel

SCHOOLPRODUCTIE: MEET YOUR MEAT

Samen met drie andere journalistiekstudenten heb ik in 2018-2019 een semester gewerkt aan het platform ‘Meet Your Meat’, waarbij we de problemen in de vleesindustrie aan de kaak stelden. Ik focuste mij hierbij op de misstanden in Nederlandse slachthuizen, zoals het verdrinken van varkens in kokend water of het villen van levende kalfjes.

Hiervoor sprak ik onder andere een toezichthoudend dierenarts, directeur van de afdeling keuring bij de NVWA Jan Meijer en voedselveiligheidsdeskundige IJsbrand Velzeboer.

Bekijk Meet Your Meat

BEAM MAGAZINE: schijt aan het schoonheidsideaal

Voor de februari-editie van BEAM Magazine in 2018, kreeg ik de taak het hoofdartikel te schrijven: een artikel over jongeren die schijt hebben aan het schoonheidsideaal. Het resultaat was een waanzinnige fotoserie over vijf inspirerende jongeren. Deze serie is als cover gebruikt voor het magazine.

Lees het artikel

‘’Ik wist dat ik toch niet van hem kon winnen’’

Veel Nederlandse meiden en vrouwen deden de afgelopen maanden hun #metoo-verhaal. Van Groningse studentes hoorden we nog niet heel veel. Maar ze zijn er natuurlijk wel. Anne (20) bijvoorbeeld.

Lees het artikel