Portfolio

Binnen al mijn samenwerkingen heb ik al een hoop content gemaakt. Om het overzichtelijk te houden (en, laten we eerlijk wezen, ook een béétje op te scheppen) vind je hier een greep uit mijn werk. Wil je toch graag meer zien? Neem dan even contact met mij op!

Reportage voor EO Visie

Voor EO Visie mocht ik op reportage bij ONZE Volkstuinen in Almere. Eigenaar Ron, van origine rozenkweker, wilde iets anders met zijn kas en zo kwam hij op het idee om er een volkstuin van te maken. Ik sprak twee enthousiaste tuinders over hun gigantische moestuinen, werd volgestopt met gekke tomaten en knapperige paprika’s en ging met een goedgevulde tas aan groenten weer naar huis. Want, zo zegt Judith: “Wij hebben toch genoeg. Daarom deel ik het ook graag uit aan anderen. Als je deelt, voel je pas echt vreugde in je leven.”

Lees het artikel hier

Alles kwijt… Ook om spullen kun je rouwen

Voor Libelle schreef ik een uitgebreid artikel over rouwen als je niemand bent verloren – iets wat ik zelf meemaakte nadat mijn ouderlijk huis verkocht werd. Ik vond het zó moeilijk om dat stukje van mijn verleden en identiteit los te laten, dat het emotioneel te zwaar werd om te handelen. Ik wilde niks met die domme gevoelens te maken hebben en schaamde me er eigenlijk ook wel voor. Ik wilde mijn eigen verhaal gebruiken om meer aandacht te geven aan dit onbekende en moeilijke onderwerp. Ik sprak twee andere vrouwen die gerouwd hebben om hun ‘andere’ soort verlies. Over het verlies van gezondheid en over het verlies van al je bezittingen door een verwoestende brand. Ook ging ik in gesprek met rouwtherapeut Anouk Bindels en legde ze een flinke vergrootglas op mijn gevoelens en rouwproces.

Lees het artikel hier

Weekendjeweg.nl Magazine

Als vaste freelance redacteur voor het nieuwste magazine van Weekendjeweg.nl, ben ik al een aantal keer mee op pad geweest met het contentteam. Zo heb ik artikelen mogen schrijven over de mooiste pareltjes van Limburg, leukste tips voor een stedentrip naar Leuven en Rotterdam en een uitgebreide reportage over een geweldig, rustgevend weekend in het mooie natuurgebied Weerribben-Wieden. Ook (her)schreef ik korte teksten voor de landingspagina’s van Weekendjeweg.nl over verschillende Europese steden.

Dagblad van het Noorden

In maart 2023 begon ik bij Dagblad van het Noorden als vervangend redacteur op de stadsredactie in Groningen. Na een succesvolle en tevreden samenwerking, hebben we samen besloten door te gaan op freelance basis. Nog steeds schrijf ik regelmatig artikelen voor Dagblad van het Noorden, over nieuws in en rondom Groningen. Van reportages bij scholen en feestelijke gelegenheden, tot aan sociaal-maatschappelijke thema’s zoals parkeren, zorg en veranderingen in de openbare ruimte. Mijn artikelen worden gepubliceerd in de krant, maar zijn ook online te lezen.

Ga naar de website

Visie Magazine

Dankzij mijn lange samenwerking met de EO (Evangelische Omroep) door BEAM en Eva, kwam ik ook in aanraking met Visie. In april 2023 pitchte ik een idee voor een onderzoeksartikel over antisemitisme en Holocaustontkenning. Met veel enthousiasme werd deze opdracht mij dan ook toegewezen, met daarbij het besluit om het gehele Visie-nummer in het teken van de Tweede Wereldoorlog en herdenking te zetten. Het is een streng, maar rechtvaardig verhaal geworden. Belangrijk maar ook zó impactvol. Met interviews met Bart Wallet, Hoogleraar Joodse Studies, Naomi Mestrum, directeur van CIDI, Holocaust-overlevende René de Vries en Nationaal Coördinator Antisemitisme Bestrijding Eddo Verdoner. Een van de mooiste onderzoeken die ooit heb gedaan. En daar ben ik echt trots op!

Lees het artikel hier

De nieuwe HanzeMag krant is uit!

Binnen mijn rol als redactiefchef tekst bij HanzeMag, kwam ik op het idee om de geprinte versie van HanzeMAg (welke wegens corona een tijdje stil heeft gelegen) nieuw leven in te blazen. Zo is de nieuwe HanzeMag krant ontstaan, welke nu tweewekelijks uitkomt en uitgedeeld wordt op Hanze-locaties! Coördinatie, vormgeving en uitgave vallen volledig op mijn schouders. Samen met een Minerva-studente heb ik gewerkt aan de look & feel van de krant. De krant moest een alternatieve, gewaagde en undergoundachtige stijl uitstralen om de studenten te prikkelen.

Wilt u de binnenkant van een HanzeMag krant zien? Neem contact met mij op voor meer info!

Contact

Kraantje Pappie: ‘Zorg dat je als student niet alleen de Grote Markt hebt gezien’

Met zijn nummers als “050” en “Lil Craney”, wist ik dat er niemand geschikter was om de kersverse studenten klaar te stomen voor hun leven in Groningen. Afgelopen zomer sprak daarom Kraantje Pappie over zijn eigen studententijd en tips voor de ultieme Groningenervaring.

“Ik kan je verklappen, dat als je veel te lang over je opleiding doet, de mensen waar je het zo leuk mee had verdwijnen omdat zij hun studie wel afmaken. En geloof me, als je denkt dat je niet ‘nee’ kunt zeggen omdat je bang bent iets te missen: je mist niks. Want morgen is het allemaal exact hetzelfde. Maar wel tyfus leuk.”

Lees het artikel hier

Eva Magazine

Voor de magazines van Eva, hét vrouwenplatform van de EO, heb ik meerdere bijdragen mogen leveren. Zo gaf ik in het zomernummer tips en een tutorial over hoe je de beste vakantiefoto’s kan maken met je eigen smartphone en deelde ik de leukste spellen die je altijd en overal kan spelen. Daarnaast schreef ik over de leukste boerderij-uitjes in Nederland, DIY-tips voor een Vintage kerstsetting en de leukste plekken om heerlijk te nazomeren. De speelse, luchtige en vrije schrijftstijl die ik van Eva mocht toepassen op deze artikelen past helemaal bij mij!

Meer lezen van mijn Eva artikelen? Helaas zijn ze niet online in te zien. Neem contact met mij op voor meer info!

Contact

Sterk staaltje stoer

Ons interieur moet harder, robuuster en grover: de ‘stoere look’ is niet meer te negeren in de woontrends van 2022. Een partij die als geen ander weet hoe je stoer in je interieur omarmt, is meubelwinkel ‘Roadz Wonen’ in Roden. Eigenaar Leon en interieurstylist Amina vertellen alles over de ingrediënten én de valkuilen van een stoere look in huis.

Dit artikel verscheen in de Wonen&Co beursbijlage van Dagblad van het Noorden

Vindicat-rector Floris Hamann: ‘Vanaf je inschrijving moet je jezelf verdedigen’

Terwijl de Martinitoren in volle glorie boven het zonovergoten dakterras van sociëteit Mutua Fides uitstijgt, steekt Floris Hamann, senatus rector van studentencorps Vindicat Atque Polit zijn volgende sigaret op. Zijn ogen half dichtgeknepen, glimlachend met de sigaret in zijn mondhoek: ‘Ik zeg maar zo: Een reputatie komt te voet en gaat te paard, en dat geldt voor Vindicat nu al tweehonderd jaar.’

Foto: Jasper Bolderdijk

Lees het artikel hier

De Ooggetuige

Als afstudeerproductie ter afronding van mijn bachelor journalistiek aan Windesheim in Zwolle, maakte ik het interactieve, online platform: De Oogetuige. Een plek waar jij voor één keer zelf, door de ogen van de ooggetuigen, de Tweede Wereldoorlog kan meemaken. Deze afstudeerproductie leverde mij een 9,3 op en won de prijs voor de beste afstudeerproductie van 2020!

Bekijk De Ooggetuige

Anne (christen) nam vriend Jimmy (niet-christen) mee naar de kerk: ‘Ik was bang dat mensen zouden staren’

Voor veel christenen is het geloof het belangrijkste in het leven. Dat is voor hun niet-christelijke vrienden soms lastig te begrijpen. Daarom besloot Anne (23, rechts op de foto) zijn niet-gelovige vriend Jimmy (22) mee te nemen naar zijn kerk. Gewoon, om zich een dagje in te leven in de ander.

Artikel voor BEAM EO-jongeren Magazine. 

Lees het artikel hier

Reels & TikTok

TikTok, maar ook Instagram Reels, zijn niet meer weg te denken uit de social media norm. Ik vind dat alleen maar érg leuk, want het betekent voor mij dat ik nieuwe social media mogelijkheden heb om mee te experimenteren en om van te leren! Zo heb ik meerdere Reels gemaakt tijdens mijn coördinatie van de Reis&Co social media platformen. Maar ook op mijn eigen Instagrampagina probeer ik de vele mogelijkheden uit en haal ik enorm veel plezier uit het maken van creatieve video’s, zoals mini reisvlogs, DIY’s en Tweede Wereldoorlog content.

Ook op TikTok heb ik mijzelf ontwikkeld en geleerd in te spelen op de trends en verschillende ‘scenes’ op het platform. Na meerdere concertvideo’s, maar ook DIY’s en lifestylevideo’s ben ik inmiddels miljoenen views, meer dan 6000 volgers en meer dan 1.9 miljoen likes verder!

Op zoek naar de video’s zelf? Klik op de linkjes in de tekst of neem contact met mij op voor meer informatie!

 

Contact

Documentaire: ‘Meisjes plagen, kusjes vragen’

‘’We werden toch niet geil van je slet,’’ ‘’Kijk hoe f*cking bang ze is,’’ of ‘’Kankerhoer’’. Dit zijn slechts een paar voorbeelden van wat vrouwen in Groningen te horen krijgen. Op straat, van een vreemde. Feyona en Kim vertellen hun eerlijke verhaal en delen de impact die straatintimidatie heeft gehad op hun leven. Dat straatintimidatie een groot probleem is in de stad verklaren, Roos de Boer (oprichter van ‘Catcalls of Grunn’) en Mirjam Wijnja (fractievoorzitter van GroenLinks Groningen). Beiden zijn ervan overtuigd dat het tijd wordt om op te staan tegen straatintimidatie en vertellen hoe we dit samen kunnen doen. Maar er is ook nog de andere kant het verhaal. Documentairemaker Nienke Kruizinga spreekt een TikTok-maker over veiligheid van vrouwen op straat en waarom hij zelf vrouwen ongevraagd aanspreekt in zijn video’s. Daarnaast legt seksuoloog en consultant bij Rutgers, Yuri Ohlrichs, uit waarom vooral mannen aan straatintimidatie doen en waar het probleem is ontstaan.

Meisjes plagen, kusjes vragen is de derde documentaire die ik mocht maken voor HanzeMag. 

COLUMN: ‘’Ik kijk graag naar Squid Game: ben ik nu Gods minst favoriete christen?’’

Een grote pop begint in de allereerste aflevering een soort kinderwijsje op te ratelen in het Koreaans. De verbijstering is van de spelers hun gezicht af te lezen en twijfelend kijken ze naar elkaar; wie gaat de eerste stap zetten tijdens deze bizarre vorm van Annemaria Koekoek? Ik trek mijn dekentje iets verder omhoog terwijl ik gespannen mijn pepernoten opeet (ja, nu al). ‘Ik kan niet wachten om te zien hoe dit afloopt,’ denk ik. Niet wetende dat ik de Squid Game fantastisch zou gaan vinden.

Lees het artikel hier

Sanne en Sami krijgen racistische reacties op hun relatie: ‘’Mensen zeggen dat we het witte ras uitroeien’’

Twee christenen die elkaar toevallig tegenkomen op Instagram en elkaars soulmates blijken te zijn: zo begon het voor Sanne en Sami. Na vele nachtenlange, diepe gesprekken werden ze al snel gek op elkaar en na een half jaar besloten ze samen te gaan wonen. Hun verliefdheid uitten ze op TikTok, niet wetende dat ze een paar uur later volgespamd zouden worden met racistische opmerkingen. Sami: ‘’Racisme is bijna normaal geworden voor mij, maar voor Sanne was dit heel erg schrikken.’’

Dit artikel is onderdeel van de ‘Lovestories’ rubriek dat ik heb geschreven voor BEAM EO-jongeren. 

Lees het artikel hier

DOCUMENTAIRE: ‘Samen alleen’

Gezellige borrels en feestjes tot de zon op komt. Deadlines, tentamenstress en vrienden voor het leven: je studententijd is episch, toch? Hanze-studenten Justus en Marjan hebben genoeg vrienden, komen niks te kort qua bruisend sociaal leven en genieten van alles wat de stad Groningen te bieden heeft. En toch voelen ze zich eenzaam. In ‘Samen alleen’ doen zij open en eerlijk hun verhaal en vertelt Hanze-docent en onderzoeker Jisca Kuiper meer over het groeiende fenomeen ‘eenzaamheid onder studenten’.

Samen alleen is de tweede documentaire die ik mocht maken voor HanzeMag.

Zij gelooft, hij niet: ‘Ik ga Martijn niet bekeren. Als hij niet naar de kerk wil, accepteer ik dat.’

Stel, je kent een jongen al sinds je kindertijd, je groeit steeds meer naar elkaar toe en uiteindelijk begin je smoorverliefd aan een relatie met elkaar. Alleen: jullie geloven niet hetzelfde. Hoe werkt dat en is dat niet lastig? Dit is het verhaal van Mare (16) en Martijn (18). Dat ze anders denken, staat niet tussen hen in. Sterker nog: hierdoor respecteren ze elkaar juist meer.

Dit artikel is onderdeel van de ‘Lovestories’ rubriek dat ik heb geschreven voor BEAM EO-jongeren. 

Lees het artikel hier

Edelstenen: de hype, de werking, de gevaren. Leef je onder een steen ofzo?

Edelstenen en kristallen: voorheen klonken die begrippen nog als een ver-van-mijn-bed-show, maar de laatste tijd lijken steeds meer mensen hun geluk te willen vinden in spiritualiteit en ook in deze bijzondere natuurstenen. Waar komt die plotselinge populariteit vandaan en… Werken ze ook echt?

Dit artikel verscheen in MEER Magazine van Dagblad van het Noorden

Lees het artikel hier

Aeden (transgender) en Reaven (non-binair) hebben een relatie: ‘’Ik vind het soms lastig te geloven dat God ons volledig accepteert’

Aeden en Reaven leerden elkaar kennen in de GSA-groep (Gender & Sexuality Alliance) op school en zijn sindsdien onafscheidelijk. Ze hebben een bijzondere relatie, want Aeden (18) is sinds een paar maanden uit de kast gekomen als transgender en Reaven (16) identificeert zich als ‘non-binair’, waarbij je je niet volledig man of vrouw voelt. Een duidelijk middelpunt in hun relatie is de steun die ze aan elkaar hebben.

Dit artikel is onderdeel van de ‘Lovestories’ rubriek dat ik heb geschreven voor BEAM EO-jongeren. 

Lees het artikel hier

Social media management en vaste schrijver bij Reis&Co

Ik ben gek op reizen en avonturen beleven. Je kan je vast voorstellen dat ik een gat in de lucht sprong toen ik voor Reis&Co aan de slag mocht als schrijver. Ik ging onder andere op pad om de mooiste wandelplekken in Groningen te verzamelen, deelde ik de leukste Airbnb’s van het Noorden en schreef ik regelmatig over de lezersreizen die Reis&Co aanbiedt. Daarnaast mocht ik in december 2020 aan de slag gegaan als social media beheerder voor alle social media platformen. Dit ging van het maken en bijhouden van een contentplanning tot aan het maken van content. Eigenlijk alles wat je ziet op de social media kanalen van Reis&Co, plus alles wat er achter de schermen gebeurd, mocht ik mij mee bezig houden. En daar genoot ik enorm van, want zo kon ik, in alle facetten van mijn talent. m’n creatieve ei kwijt!

Check het Instagram account van Reis&Co hier.

Helaas is Reis&Co inmiddels gestopt met het publiceren van content. Wilt u toch graag artikelen van mij lezen? Dat kan! Neem contact met mij op voor meer informatie.

Contact

Lydia Jansen schildert portretten: ‘Mijn moeder kon geen mooi portret van oma vinden, dus schilderde ik één’

Je trekt kastjes en fotoboeken open, op zoek naar die ene foto. De perfecte foto om je dierbare te herinneren. Maar je kunt niks vinden. Zoveel mooie herinneringen samen, maar geen foto die laat zien wie hij of zij écht was. Daar zag kunstenares Lydia Jansen een gat in de markt en begon ze met ‘Portretten van liefde’. Lydia: ,,Ik hoef niet iemands volledige verhaal te kennen om in mijn portretten te kunnen laten zien wie diegene was. Dat is de meerwaarde van kunst.’’

Artikel voor Mensenlinq.

Foto: Lydia Jansen

Lees het artikel hier

Daphne maakt interieursieraden van as: ‘Mijn oma hield van bloemen, dus ik verwerkte haar as in een vaasje’

Uitstrooien, begraven of op de schouw zetten: het zijn de meest voorkomende dingen die we doen met het as van een dierbare die overleden is. Maar dat kan ook anders, dacht Daphne Hagendoorn. En zo is een jaar geleden Blooming Ashes ontstaan: ,,Veel mensen zetten de urn uit het zicht, maar met de interieursieraden die ik maak krijgt iemand écht een mooi plekje in de woonkamer.’’

Artikel voor Mensenlinq.

Foto: Daphne Hagendoorn. 

Lees het artikel hier

COLUMN: ’Ik was boos dat ik het laatste gesprek met opa had verknald’

Muziek galmde uit de speaker van mijn telefoon. Mijn hoofd vol met studiestress en mijn buik vol met pasta. De zomervakantie was dichtbij en het warme weer kwam voorzichtig om de hoek kijken. Gefrustreerd om mijn gefaalde tentamen, onderbreekt mama m’n gedachten. ,,We gaan naar opa toe Nien, ga je ook even mee? Het gaat niet zo goed,” hoor ik uit het trapgat komen.

Een column voor Mensenlinq.

Lees het artikel hier

En de winnaar is… Nienke van der Wal!

Wat een eer was het om woensdagavond 23 september 2020 de prijs in ontvangst te nemen voor de beste afstudeerproductie van 2020. Met kop en schouders stak mijn productie, ‘De Ooggetuige’, boven de andere producties uit. Na een lovend juryrapport door NOS-verslaggever Kysia Hekster, kon mijn avond niet meer stuk. Bekijk het juryrapport en (een deel van) de prijsuitreiking hiernaast!

Benieuwd naar mijn afstudeerproductie ‘De Ooggetuige’? Deze is nog steeds online te bekijken.

Check het hier!

De Ooggetuige was te zien op Art & Design expositie PROTO!

Creëren om iets los te maken bij mensen: dat is een van mijn grootste doelen als journalist. Als ik ergens in geloof en de essentie voel van het verspreiden van een bepaalde boodschap, ga ik daar 100% voor. En dat heeft zijn vruchten afgeworpen, want een van mijn projecten is uitgekozen voor een online en offline tentoonstelling in Zwolle!

Van 26 juni tot en met 5 juli 20202 was mijn afstudeerproductie ‘De Ooggetuige’ te zien op de Art & Design expositie PROTO in de Grote Kerk in Zwolle. Maar hij is ook online te bezichtigen.

Check het hier

Eline is kistdrager: ‘Ik vind het bijzonder dat ik iets kan bijdragen aan iemands uitvaart’

Bijbanen voor studenten in Groningen zijn er genoeg, maar toch besloot Eline Adema (25) voor een minder doorsnee baantje te gaan. Inmiddels is ze al anderhalf jaar kistdrager op uitvaarten in het Noorden: ,,Het wekt wel vaak verbazing op als mensen een team van vrouwelijke kistdragers op de uitvaart zien. Maar dat zorgt ook juist voor leuke reacties!’’

Foto: Axios Groningen

Lees het artikel hier

Volatile: ‘Ik wil mijn stempel drukken op hardcore’

Al twaalf jaar produceert Marco Couwenberg hardcore, maar pas sinds kort heeft hij zijn stijl echt gevonden. De Academie voor Popcultuur biedt hem de kans om fulltime met zijn grote passie bezig te zijn. ‘De vibe op de dansvloer is onbeschrijfelijk. Ik vind echt dat iedereen dat in zijn leven een keer moet hebben meegemaakt.’

Lees het artikel hier

Stop met die catcalls

Wat mannen wel niet naar het hoofd van vrouwen slingeren. Roos, op Instagram beter bekent als @catcallsofgrunn, verzamelt foute opmerkingen, zet ze op Instagram en schrijft ze op de stoep. Allemaal om ervoor te zorgen dat het stopt.

Lees het artikel hier

DOCUMENTAIRE: ‘Waarde leden’

Van ’s morgens vroeg op kantoor, tot ’s avonds laat in de kroeg. Ze geven een jaar van hun leven op en dat voor één doel: een waardig voorzitter zijn voor al hun waarde leden. Deze korte documentaire vertelt het verhaal van de voorzitters van drie studentenverenigingen in Groningen. Oscar Sotthewes, voorzitter van niet-traditionele vereniging A.S.V. Dizkartes, Anniek Ypenga, praeses (red. voorzitter) van christelijke vereniging Navigators Studentenvereniging Groningen (N.S.G.) en Beimen Vellinga, praeses van de roeivereniging A.G.S.R Gyas, vertellen hun verhaal.

Waarde leden is de eerste documentaire die ik mocht maken voor HanzeMag.

Potloodventers terroriseren studentes

Schennisplegers gebruiken meestal geen geweld, maar ze kunnen hun slachtoffers tot wanhoop drijven. De potloodventer die Verena en haar huisgenoten lastigviel, moet boeten en betalen. Dat helpt, maar hij spookt nog wel door Verena’s hoofd.

Lees het artikel hier

BEAM MAGAZINE: schijt aan het schoonheidsideaal

Voor de februari-editie van BEAM Magazine in 2018, kreeg ik de taak het hoofdartikel te schrijven: een artikel over jongeren die schijt hebben aan het schoonheidsideaal. Het resultaat was een waanzinnige fotoserie over vijf inspirerende jongeren. Deze serie is als cover gebruikt voor het magazine.

Lees het artikel hier

”Ik heb mijn vader en moeder verloren aan kanker’’

Gerda’s (20) wereld stortte in toen ze het bericht kreeg dat haar moeder een tumor had. Maar daar bleef het niet bij. Een niet zo lange periode later kreeg haar vader een verschrikkelijk bericht. Ook hij had een tumor in zijn lichaam. ‘’Mijn broers en zussen geven mij veel liefde. Maar die onvoorwaardelijke liefde die je van je ouders krijgt, is niet daarmee te vergelijken. Dat mis ik.’’

Dit artikel schreef ik tijdens mijn stage bij BEAM EO-jongeren.

Lees het artikel hier

‘’Ik wist dat ik toch niet van hem kon winnen’’

Veel Nederlandse meiden en vrouwen deden de afgelopen maanden hun #metoo-verhaal. Van Groningse studentes hoorden we nog niet heel veel. Maar ze zijn er natuurlijk wel. Anne (20) bijvoorbeeld.

Lees het artikel